Mélypont

2017. szeptember 28. 20:19 - t0masito

basel_luisao.jpgAzt hiszem, hogy ezzel a Basel elleni kiütéses vereséggel olyan mélyre kerültünk, amilyen mélyen még nem nagyon láttam a csapatomat, pedig nem tegnap kezdtem el Benfica meccseket nézni. Rögtön a meccs után roppant veszélyes lett volna belekezdenem az értékelőbe, mert a düh és a csalódottság tökéletes elegye erőt vett volna az írói vénámon, a végkifejletben pedig több lett volna a trágár szó, mint egy 4 órás Jay és Néma Bob maratonban. Most, így majd 24 órával a történtek után erőt veszek magamon, és megpróbálom értékelni azt, ami értékelhetetlen.

Először is felejtse el mindenki a bírózást és az igazságtalan ítéletek számon kérését, mert bár született 2-3 téves ítélet, viszont azokat megelőzően sem volt semmiféle közünk a játékhoz. A kérdőjeles büntetőt megelőzően már bevágott nekünk a Basel 2 gólt 2 támadásból, és rohadtul nem tűnt úgy, hogy akár csak szépíteni is képesek lennénk, Almeida kiállítása pedig nem történik meg, ha előtte Thomson lefújja Petretta csúnya szabálytalanságát, de a vereség már abban a bizonyos 62. percben is borítékolható volt, így csak annyi történt, hogy kaptunk egy zakót, ami jó esetben alaposan kijózanít majd mindenkit, rossz esetben viszont egy hatalmas hullámvölgybe taszít.

A 20. percben már 2-0. Hihetetlen. Európai értelemben véve alsóbb-, és középkategóriás játékosok gurigázták körbe a védelmünket. Jardel, Almeida és Luisao, de most még Grimaldo is csődöt mondott, valahányszor nagyobb lendülettel érkezett meg a Basel a kapunk elé. Oberlin? Igen. Ez a kameruni születésű, épp tegnap a 20. születésnapját ünneplő fiú köszöni szépen a gratulációkat, de a meccse előtt még senki sem tudott róla semmit, és ez így is maradt volna, ha nem egy tanácstalan edző zsibbadt csapata áll ki ellenük.

oberlin-ap-m.jpg

az egyes helyeken már Usain Bolt-hoz hasonlított Oberlin

Luisaóra és Jardelre már nem is tudok haragudni. Bennük egész egyszerűen ennyi van, és már a szezon kezdetekor tudtuk, hogy ez ide nagyon kevés lesz. Ettől függetlenül Júlio Césartól még elvárná az ember, hogy ne akkor vetődjön, amikor a világ másik felén élő, 3 perces késésben lévő stream-et bámuló emberek kiáltanak gólt. 8 kapura tartó lövésből 5 gól - ennyi csak. Grimaldo sem volt az igazi, ha pedig már ő is gyengén muzsikál a védelem bal oldalán, akkor ez történik. Na és a sérülésből visszatérő Fejsa? Őt látta valaki? Mert a kezdésnél még kiírták a nevét, de utána mintha ott sem lett volna.

Na, de akkor mi van a támadóinkkal? A szezon kezdetén látott gyenge védelmünk hatására már akkor megfogalmaztuk, hogy egy nagyon jó támadószekcióra lesz szükség, ha valamivel ellensúlyozni szeretnénk a hátsó alakzat kapitulációit - magyarán, ha több gólt rúgunk, mint amennyit kapunk, akkor valahogy megleszünk. Csakhogy ami a szezon első pár meccsén még működött, az mostanra be is rozsdásodott. Nemhogy egy Basel, vagy CSKA kapuját nem tudtuk többször bevenni, de a Boavista, Portimonense és Rio Ave szintű csapatok ellen is komoly gondok adódtak. Pizzi és Zivkovic is olyan tanácstalanul játszottak, mint akik most először látnak zöld füvet és megtelt stadiont, Cerviről meg a saját higgadtságom megőrzése érdekében inkább nem is kívánok szólni. Az általam oly régóta a kezdőbe kívánt Jiménez sem hozta el a megváltást, s bár Jonas az eddigi meccseken tepert és gólokat rúgott, most neki sem sikerült még csak villannia sem.

cesar_basel.jpg

portugál tragikomédia Júlio César és a hálóból visszaguruló labda főszereplésével

Hogy még az emberhátrány után is nagyobb arányban birtokoltuk a labdát a svájciaknál? Ki nem szarja le? Hogy jóval több sikeres passzunk volt, mint az ellenfélnek? Jó mélyen feldughatjuk az összeset! Szerencsére Rui Vitória nem ezekre próbált meg rávilágítani a meccs utáni nyilatkozatában, de azért még így is összeszorult az öklöm, ahogy nyugodtságot próbált magára erőltetni, és felmondta az ilyen esetekre kitalált sablondumák nagy részét. "Minden jó csapattal előfordulnak ilyenek.", "Képesek vagyunk arra, hogy felálljunk innen, még van 4 meccs, előre kell tekintenünk!". Jó, hogy azt nem mondta, hogy megnyerhetjük a csoportot, ha behúzzuk a maradék 4 meccsünket. Egyes helyeken az ilyenekért fejek hullanak, nálunk viszont semmi para. Persze a nagyszájú drukkerek még hangoskodnak és gyalázkodnak, de majd szépen-lassan ők is lecsitulnak és folytatódhat a bábjáték.

A mai értelemben vett bajnokok ligájában ez az eddigi legnagyobb arányú vereségünk - a tavalyi Dortmund elleni 4-0-t váltotta, ahol nyilván nem kellett szégyenkeznünk, de atya ég! Egy Basel vési bele ezt a negatív rekordot a statisztikáink közé? Van ennél lejjebb? A Sporting helytáll a Barcelona ellen, a Porto idegenben lemossa a Monaco-t, minket meg aláz a Basel? Miben reménykedhetünk ezután?

Nos, ha egy ébresztő hatással bíró hideg zuhanynak fogjuk fel a tegnapit, a védelmünk még attól sem lesz jobb. Abban viszont még valamelyest bízhatunk, hogy RV alapjaiban alakítja át a taktikát, a vezetőség pedig kurvára elgondolkozik, ugyanis ez van akkor, ha zsebre teszünk 100 milliót a nyáron, de egy petákot nem vagyunk hajlandóak költeni erősítésekre.

Összefoglaló videót nem linkelek, mert fáj.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benfica.blog.hu/api/trackback/id/tr1212909754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása